Ittoqqortoormiit - Region Sermersooq
Sundhedscenteret i Ittoqqortoormiit har ansat 1 Læge, 1 afdelingssygeplejerske, 1 sundhedsassistent, 1 tolk, 1 portør og en afdelingsmedhjælper. Afdelingssygeplejersken, sundhedsassistenten og afdelingsmedhjælperen skiftes til at gå i primærvagt, og lægen har bagvagtfunktion. Sundhedscentret har åbningstid i hverdagene mellem klokken 08.00 og 16.00.  Udover åbningstiden betjenes Sundhedscenteret af vagtpersonalet, som har vagt fra hjemmet. Sundhedscenteret har 6 sengepladser, og i tilfælde af indlagte patienter, vil der 
forekomme vagt fra vagtværelse, eller regulær vagt.

Sundhedscentrets funktioner er lægelig betjening af lokalbefolkningen, skadestuefunktion, livsstil  og ambulatorium funktion. Der er en operationsstue til små kirurgiske indgreb og evt. nødkirurgi. Sundhedsplejen og jordemoder funktionen betjenes regelmæssigt af  sundhedsplejerske og jordemoder fra Tasiilaq, som er østkystens regionshospital.

Der er en moderne tandklinik på Sundhedscenteret. Der er ingen fast tandlæge, men Ittoqqortoormiit serviceres af tandklinikken i Tasiilaq, hvor både tandplejer og tandlæge kommer ca. 2 gange årligt af cirka en måneds varighed. Ved disse besøg klares både skoletandpleje og alm. tandlægekonsultationer. Der er efter behov en tandtekniker i byen, i forbindelse med tandlægens ophold. Sundhedscenteret er velindrettet og velfungerende.

Ittoqqortoormiit er smukt beliggende og har ca. 400 indbyggere.


Klima

Klimaet er højarktisk med lange kolde vintre med hyppige storme og relativt korte somre.  Middeltemperaturen ligger typisk mellem 15 og 18 minusgrader i vinterperioden, mens den i sommerperioden ligger mellem 3 og 4 plusgrader. Mørketiden, hvor solen ikke kommer over horisonten,

varer fra midt-november til midt-januar.

Børn

Der er i byen en vuggestue/børnehave med 31 pladser. Børnene starter i skole i deres 5. leveår. Der er skolegang til og med 10. klasse, hvor der er afgangseksamen. Derefter er der mulighed for at komme på efterskole i Danmark eller fortsætte på en af ungdomsuddannelserne på Vestkysten. Desuden har byen et børnehus med 30 pladser. Det fungerer som en slags fritidsordning for børn og unge fra kl. 09.00 – 20.00. Der er dobbeltsproget personale på børnehuset, som også kan fungere som overnatningssted for børn med  behov for dette.

Skolen er stor og har det offentlige bibliotek.
Skolen har både danske og grønlandske lærere.


Transport

Om vinteren køres der på snescooter også i fjorden, som er dækket af et tykt lag is. Snescooteren er Sundhedscenterets transportmiddel og kan bruges fra ca. okt. - maj / juni. Om sommeren anvendes små 4-hjulere hyppigst, men der findes enkelte biler i byen. Ved behov for evakuering fra bygden i sommerperioden anvendes både.

Byen ligger ca. 50 km. fra lufthavnen, Constable Pynt. Transporten hertil foregår med helikopter og varer ca. 15 minutter. Derfra er der flyvning til Reykjavik og til Kulusuk. Sidstnævnte kun om sommeren, hvor der er trekantsflyvning mellem Reykjavik/Kulusuk og Constable Pynt. I sommertiden er der 2 ugentlige afgange og om vinteren kun 1 ugentlig afgang.  

Indkøb

Der findes 1 butik i byen (Pilersuisoq), som handler med det meste. Desforuden er der 2 kiosker, som har et alm. kiosksortiment og har åbent lidt længere end butikken. Det fungerer i øvrigt udmærket at købe ind via postordrefirmaer/internettet. Logistikken er sådan, at det meste skal bestilles til levering med skib om sommeren. Der ankommer 2 skibe pr. år dertil et olieskib. Alle fødevarer bliver leveret med skib. Men de personlige tøjbestillinger kommer oftest med fly. Alt i alt behøver man absolut ikke at mangle noget her i byen.

 

 

Fritid

I byen er en ”minihal”, som er en ret ny hal med plads til indendørs fodbold, badminton og volleyball. Den bruges både af skolen til idrætsundervisning og i fri– og aftentimer af sportsforeningen. Der er skiterræn, hvor det er en fordel at have turski (langrend med stålkanter). Snesæsonen er fra okt. til juni. Der er ingen skilift, men den skønneste natur at gå på opdagelse i. Det må bemærkes, at dette er et område med isbjørne. Derfor tilrådes det at medbringe riffel ved gang uden for byen, som af samme grund forefindes på Sundhedscenteret til udlån.

Der er store muligheder for, at vandre både sommer og vinter. Turistkontoret er behjælpelig med udlejning af grej og arrangerer gerne ture. Der kan man også få professionel rådgivning af medarbejderne. Om sommeren, når fjorden er isfri, kan man dyrke sejlads og jagt fra båd/jolle. Der ligger fangsthytter flere steder i fjorden, hvor man kan slå lejr i nogle dage. Fjorden er en af verdens største ved verdens største fjordsystem (Kangersuttuaq), som med alle sine forgreninger dækker et areal på 38.000 km2.

Den har i bunden en aktiv isbræ, som producerer nogle meget store isbjerge.

I byen finder du et kvindehus. I klubben hjælper man hinanden og deler glæden ved det kreative arbejde.

Naturligvis er  her mulighed for at få sit eget hundespand og lave sine egne ture på isen i fred og ro. Når man først får det lært, er det en storslået oplevelse. Hunde er en livsnødvendighed her og de findes i næsten lige så stort antal som borgerne. Ittoqqortoormiit er ikke et sted, hvor man flygter hen for at løse egne problemer. Ittoqqortoormiit er et sted man tager til, hvis man har overskud at dele ud af, og hvis man synes om mangfoldighed. Hvis man har lyst til at udforske andre kulturer i respekt.