Sprog - Kultur

Kaffemik

Enhver begivenhed, lille som stor, fejres i Grønland med kaffemik, en slags åbent hus med megen snak, høj latter og lige dele børn og voksne. Den klassiske grønlandske kaffemik kan vare 3-4 timer, men som gæst er man ofte blot med, så lang tid, det tager at drikke et par kopper kaffe, for at gøre plads til nye gæster. Når man holder kaffemik, inviterer man gerne mange forskellige mennesker, fra familie og naboer til venner og kollegaer, og det er en oplagt mulighed for at møde nye mennesker og blive integreret i det lokale samfund.

Sang og musik

Sang og musik spiller en stor rolle i Grønland. Det afspejles i den brede vifte af udgivelser og musikalske arrangementer, der spænder fra traditionel trommedans, salme- og korsang til mere moderne musik i alle genrer.

Nyere grønlandsk musik rummer ofte politiske - og kulturelle budskaber, hvilket er med til at give den en naturlig lokal forankring. Af nye bands kan fremhæves internationalt optrædende bands som Chilly Friday og solister som Angu og Julie Berthelsen.

 

 

Højtider og helligdage

I dag bruges den smukke grønlandske nationaldragt primært ved særligt festlige lejligheder og højtider, herunder bryllup og konfirmation. Desuden er barnets allerførste skoledag en stor festdag i Grønland, hvor 1.klasses piger og drenge alle er klædt i nationaldragter.

På nationaldagen bruges nationaldragten også. Denne årets længste dag, den 21.juni, er en folkefest, og alle byer og bygder fejrer dagen med et program, der byder på sang og underholdning.

Både jul og nytår er meget traditionsrige og festlige i Grønland. Karakteristisk for julen er de rød-orange julestjerner, som ses i vinduerne i alle bygninger - både private og offentlige. Julestjerner og anden juleudsmykning får lov at hænge til ind i det nye år og tages først ned Hellig Tre Kongers dag, den 6. januar, der også fejres i Grønland.

Nytåret fejres med nytårsmiddag, fyrværkeri, sang og champagne – det hele to gange: Først skydes det danske nytår ind kl. 20 lokal tid (der er 4 timers tidsforskel mellem Grønland og Danmark), så skydes det grønlandske nytår ind ved midnat. Fyrværkeriet i Grønland er ganske overvældende, og effekten forstærkes yderligere af den sorte himmel og reflekserne i sneen.

Sprog

Et grønlandsk ord dannes ved, at et tilhæng tilføjes en stamme, og ordet kan derfor blive meget langt. Et enkelt ord kan udtrykke, hvad der svarer til en hel sætning på andre sprog. Det Grønlandske sprog kan derfor virke meget fremmed for en dansker, ikke mindst da udtalen er meget vanskelig at tilegne sig.
I de mindre byer og bygder taler befolkningen primært grønlandsk, og forsøger du at tale sproget bliver det vel modtaget.

Du kan begynde med at lære ordet “hej”, som hedder “aluu” (hello) eller “farvel” der hedder “baaj” (bye).

Link til Online grønlandsk kursus (Memrise)

Link til "Crash"-kursus i hilsener

Link til "At lære 1000 grønlandske ord" (Youtube link) + Link til Memrise (log-in)

Link til De Grønlandske Huse - Om sprog og kultur

Kunst

Inspirationen til grønlandsk kunst og kunsthåndværk udspringer oftest af naturen, dyrelivet og ikke mindst en tro på åndeverdenen. Et eksempel er ”Tupilakken”, en lille udskåret figur med stærk mytisk magi. Den er unik og meget kendetegnende for Grønlands kunst- og kulturhistorie.
Men Grønland har også et stort udbud af nutidig kunst og kunsthåndværk, som du blandt andet kan se på museerne - både på permanente og på løbende udstillinger. Grønlandsk kunst spænder vidt fra det traditionelle til nutidig eksperimenterende kunst. De grønlandske kunstnere benytter meget ofte Grønlandske materialer til deres værker.