Hanne Vedel Bundsgaard, Ergoterapeut i Aasiaat

Jeg havde i nogle år tænkt på Grønland som et sted, jeg skulle opleve og da lejligheden bød sig, slog jeg til. Jobbet bestod i opstart af ergoterapi på et mindre sygehus – Aasiaat Regionssygehus. Af praktiske grunde kunne jeg kun være der i 3 mdr. – i en sommertid med sol 24 timer i døgnet.  Og jeg håber ikke, at det er sidste gang, at jeg skal være i det smukke land med de venlige og imødekommende mennesker.

Arbejde på Aasiaat regionssygehus

Mit arbejde på sygehuset var meget afvekslende. Jeg skulle tilgodese de indlagte på én afdeling og selv indkalde de ambulante. Arbejdet var ofte i samarbejde med fysioterapeuten, som holdt til ved siden af mit rum. Ud i hverdagen var de ergoterapeutiske kollegaer i Nuuk  hurtige at få fat i telefonisk og de var gerne behjælpelige med diverse spørgsmål og remedier/skinner. Var på to bygdebesøg – den ene en éndagstur og den anden en 3-dagstur, hvor klinikken havde indkaldt de relevante patienter, som vi forinden telefonisk  havde aftalt. Man arbejder typisk 40 timer om ugen i Grønland, hvilket lyder af meget, men på Aasiaat Regionssygehus var der ikke den samme stress, som der er på de danske sygehuse. 

 

Fritid -  naturtid

Selvom der sker ting i fritiden, skal man også kunne være alene.  Fjeldet som er tæt ved alle steder er en anledning til en smuk gåtur og en meditativ opladning. I Grønland er der en sjælden ro.  Mens man er der, er det vigtigt at få planlagt nogle ture og få set alle facetter af Grønland. I mit liv har jeg været en del  forskellige steder på jorden, men det jeg oplevede på Grønland, er nok det smukkeste.

Som ergoterapeut

er der meget, som man kan byde ind med. Man skal være indstillet på, at tingene er anderledes og at nogle ting tager længere tid, mens i andre situationer tager du bare en beslutning, og så sker det, du gerne vil have til at ske. Der er kort til handling. Jeg oplevede nogle ting i behandlingen/træningen af neurologiske patienter, som jeg ikke har oplevet før, fordi jeg kunne tilbyde en daglig behandling i en længere periode. Ergoterapeuter kan gøre rigtig god nytte i Grønland.

 

Karina Berg Hansen, Ergoterapeut på DIH i Nuuk (oktober 2014 til juni 2015)

 

At tage til Grønland og bo og arbejde har været et ønske som går mange år tilbage. Min mor boede i Grønland, og jeg er derfor vokset op med historier fra Grønland som tidligt vækkede min interesse for landet og kulturen.  

Det specielle ved at arbejde i Grønland er, at man at får en hverdag, hvor man hele tiden bliver udfordret. Jeg mødte en ny spændende kultur og faglige udfordringer, som jeg ikke havde oplevet lignende i Danmark. Man har en bred vifte af patienter med forskellige diagnoser, og man veksler konstant mellem de forskellige ergoterapeutiske hatte lige fra brækkede håndled til komplicerede dysfagiscreeninger.  Man bliver derfor tvunget til at være meget omstillingsparat.

På en typisk arbejdsdag på DIH i Nuuk møder man klokken 0800 og bruger lidt tid på at tjekke op sine patienter. Ofte bruges formiddagen på at have patienter på de forskellige afdelinger, primært medicinsk og kirurgisk. Eftermiddagen bruges på en blanding af indlagte og ambulante forløb, indtil man går hjem klokken 1600.  

I Grønland møder man mange mennesker. Man knytter hurtigt et nært forhold til sine kollegaer på sygehuset. Både dem i sin egen afdeling, men også på tværs af afdelinger og faggrupper.
Naturen indbyder til meget udendørsaktivitet både sommer og vinter. Alt fra vandreture til langrend og masser af kælketure.  De mørke og kolde aftner er en super lejlighed til fordybe sig i diverse sysler – har personligt selv lært at hækle og strikke, og jeg læst mange bøger. Man lære at også at trives i sit eget selskab, da man ikke altid ønsker at gå ud i snestorme og minusgrader.

Jeg vil anbefale alle der trives i en vekslende hverdag til at arbejde i Grønland.  Man gennemgår en stor faglig og personlig udvikling, og man skaber mange nye venskaber, som holder ved.

Jeg har selv et stort ønske om at vende tilbage til Grønland for at arbejde og bo, og jeg håber at det kan lade sig gøre om nogle år. Jeg blev glad for landet og kulturen, og jeg mødte en masse søde mennesker og udviklede mig fagligt. Alt sammen gode grunde til at rejse tilbage til Grønland.